Bloggintresserade

tisdag 24 september 2013

Skördetips

flera har frågat vad jag gör med fläderbären och annat som jag tar till vara så här kommer några tips.

  
1 l fläderbär + ½ kg äpple + ½ kg syltsocker blir en väldigt god och frisk sylt, vet inte hur nyttiga fläderbären är men med tanke på att de flesta blåa bär är nyttiga hoppas jag att det gäller fläder också.
Gör också sylt på enbart fläderbär +  socker som jag använder till bakning.


Äpple + havtorn + kardemumma + citron + syltsocker
 blev en väldigt god marmelad.
Havtorn har blivit en favorit!!!Björnbär tycker jag är lite svåranvända för våra brukar vara så sura och fulla med stora kärnor men i år är de ovanligt goda. Gjorde kladdkaksmuffins med massor av björnbär i + havre crunch ovanpå och det blev inte alls otäckt...


Äpplen frossar vi i nu och igår hade jag massor av äppeltärningar i brödet jag bakade och då blir det väldigt saftigt och smakrikt, ett tips är att det blir mer lättbakat om man grovriver äpplena men då ser man dem inte lika fint!
Idag är det trädgårdsröj som gäller för mon del!
Ha en bra tisdag.
/Lotta

5 kommentarer:

Beatrice sa...

När jag var barn fick vi varm fläderbärssaft när vi var förkylda :). Vanligt i bl.a Tyskland. Minns att det var gott och gjorde gott.

Fina bilder, som vanligt. Jag kommenterar inte så ofta men njuter desto mer av inläggen. Tack!

Meta sa...

Hihi skulle just gå och plocka mina fläderbär när jag läste ditt inlägg, den sylten är god, brukar göra glögg på mina som man sen spetsar med starkt om man vill.
Härligt med hösten
ha en fin tisdag
kram Meta

Malin sa...

Hej jag har för mig att fröna i fläderbären är farliga. Kollade på Wikipedia och hittade följande;
Växtens blad, bark och rötter innehåller ett gift, sambunigrin, som i kontakt med vatten avsöndrar blåsyra. Vid kokning splittras sambunigrin och gifteffekten försvinner. Även omogna bär och frön i mogna bär innehåller ämnet, vilket gör att de råa bären inte bör ätas. Giftet tillhör gruppen cyanogeniska glykosider, som finns hos många växter.
De omogna fläderbären och andra växtdelar av fläder innehåller även andra toxiner, framför allt irriterande saponiner och eteriska oljor som troligtvis förstörs vid upphettning. Man har detekterat cyanhaltiga glykosider i låga halter i växtens alla delar förutom i blomman, men inget fall med cyanväteförgiftning efter förtäring av äkta fläder är känt. Förtäring av omogna bär kan ge magbesvär medan förtäring av mogna bär och blommor anses ofarliga. Dock har flera fall förekommit där man fått magbesvär (kräkningar och diarréer) även av mogna bär då man ätit många råa eller gjort dryck på dem.
Så att göra sylt och saft verkar ofarligt. Men jag tror att jag raskt skall ta bort klasarna som hönorna smaskar glatt på!!!
Tack för inspirationen och att jag nu vågar göra saft och sylt på alla bär vi har.
Malin

Le petit jardin sa...

Det ser så gott ut, när du presenterar dina bilder med goda recept därtill

kram kajsa

Anonym sa...

äpple i brödet måste bli hur gott som helst!