Idag har jag tagit hand om havtornen, jag hade klippt bort grenar och stoppat i frysen för att lätt få bort bären som annars sitter som berg. Jag testade ett nytt recept på havtorns och morotsmarmelad och det blev riktigt gott. Ska spara den till julens alla goda ostar!
175 g havtorn, 800 g rivna morötter, 400 g syltsocker, 1 stark chili och 1 kanelstång.
Pressa ut saften ur havtornen och blanda allt i en gryta och koka 15 - 30 minuter. Lätt som en plätt!
Släng inte havtorns skal + kärnor utan använd det till att ha i gott bröd. jag gjorde grova bagetter och blandade i havtornsresterna och det blev supergott och nyttigt!
Kan ju inte låta bli att visa dagens bild på Russan också, vi hittade så vackra vildäpplen på vår promenad och de föll Russan i smaken..
Är det någon som har något bra havtornstips? Kul att testa nya saker.
Ha det bäst!
/Lotta
7 kommentarer:
Härligt recept. Vi har köpt två plantor i höst och hoppas på skörd nästa år. Kraaaam Pia
Spännande bär och de bara måste ju vara supernyttiga med den fina färgen. :)
Ha det gott! ♥
Havtorn - verkligen ett höstfärg! Men usch som dom sticks!
Jag blev så less på mitt havtorn att nu är det väck, kanske ett nytt i framtiden.
Russan är ju för go. Ha det gott
Kram Meta
Det där ser gott ut! Och havtorn lär ju vara supernyttigt dessutom...
Hösthälsningar
Elisabet
Jag har också gjort bröd på det sätt som du beskriver.
Tipset med att klippa grenarna och stoppa dem i frysen och sedan skaka av bären, har jag också testat. Det fungerade jättedåligt. Dessutom fanns det ju inga grenar kvar till nästa år! Jag fattar det fortfarande inte. / Britt
Jag har aldrig sett havtorn i verkligheten och nu är jag nyfiken. Går de äta som de är och är de goda? Det blev en riktigt läcker färg på marmeladen! Och som vanligt en snygg bild! Och fina Russan! Äter hon verkligen äpplen? Tokvovve! <3
Skicka en kommentar